Corpul uman este o masina perfect adaptata si pregatita pentru a raspunde nevoilor vitale. Acest aparat este alcatuit dintr-o multitudine de organe, ce s-ar intampla daca am pierde unul? Am putea continua sa traim?

In corpul nostru avem doua tipuri de organe, perechile si singurele . Intelegem prin perechi acele organe pe care le avem in duplicat, precum plamanii, rinichii, ochii sau ovarele, in timp ce alte organe se formeaza exclusiv in corpul nostru, precum ficatul, inima sau splina.

Pierderea unui organ pereche sau nasterea directa cu unul singur nu ne impiedica sa continuam sa traim . Si acelasi lucru este valabil si pentru unele organe unice; este posibil sa traiesti in continuare fara ele.

De ce organe avem nevoie pentru a continua sa traim?

1. Stomacul

Stomacul este, de asemenea, un alt organ unic pe care il putem pierde din cauza unei patologii care necesita indepartarea sau gastrectomia, partiala sau totala. In cazul gastrectomiei totale , se efectueaza de obicei o anastomoza sau unire intre esofag si duoden (intestinul subtire) pentru a garanta tranzitul digestiv.

2. Rinichii

Avand in vedere necesitatea de a elimina ambii rinichi, filtrarea renala va fi compromisa, care trebuie efectuata prin dializa pentru tot restul vietii. In functie de cauza care declanseaza extirparea, poate sau nu sa fie posibila inlocuirea rinichilor bolnavi cu un rinichi sanatos datorita donatiei, caz in care pacientul nu va avea nevoie de dializa. In cazul in care persoana se naste cu un singur rinichi , vom vorbi despre un pacient monorenal.

3. Ovare, uter si testicule

Fiind organe pereche, unul dintre cele doua ovare sau testicule poate fi indepartat, chiar si ambele pot fi indepartate , fara a pune viata pacientului in pericol. In cazul femeilor, uterul sau uterul pot fi, de asemenea, indepartate. Desigur, in aceste cazuri capacitatea de reproducere va fi compromisa.

Numim indepartarea ovarelor ooforectomie, cea a testiculelor orhiectomie, iar uterul histerectomie.

Extirparea vezicii biliare sau colecistectomia se poate datora aparitiei de colici, litiaza sau alte cauze care pot duce la o alterare a metabolismului grasimilor. Vezica biliara este un organ unic .

4. Colonul sau intestinul gros

Este un singur organ care poate fi indepartat partial sau complet (numit colectomie). Daca este indepartata partial si in functie de localizarea leziunii, poate fi necesara plasarea unei pungi de colostomie pentru drenajul materialului fecal. Cu alte ocazii, se poate sutura capetele si sacul de colostomie nu este necesar.

5. Glanda tiroida

Efectuarea unei tiroidectomie sau indepartarea tiroidei va implica necesitatea efectuarii terapiei de substitutie hormonala pe viata, care trebuie ajustata periodic in ceea ce priveste doza necesara.

6. Ficatul

Se poate intampla ca unul sau mai multe segmente ale ficatului (un singur organ) sa fie ranite cu riscul consecutiv de sangerare si soc . Prin urmare, in caz de laceratie sau ruptura hepatica, pacientul trebuie internat in sectia de terapie intensiva pentru urmarire continua.

7. Plamanii

Este posibil sa avem nevoie de o interventie chirurgicala care ne restrange capacitatea de ventilatie, adica indepartarea partiala sau totala a unui plaman . In acest caz, capacitatea pulmonara a pacientului va fi compromisa pe viata , dar nu-l va impiedica sa continue sa traiasca.

8. Splina

Este un organ unic iar absenta lui poate insemna modificarea unor obiceiuri de viata si respectarea masurilor de precautie terapeutice, precum administrarea de vaccinuri impotriva infectiilor frecvente (gripa, pneumococ…).

Indepartarea acestuia este cunoscuta sub denumirea de splenectomie si poate fi partiala sau totala). Ruptura splinei este frecventa in accidente de circulatie sau in cazul unei contuzii directe la hipocondrul stang, adica abdomenul stang sus. Acest lucru poate prezenta un risc mare de sangerare si risc de deces.

9. Apendicele

Este un alt organ unic situat la jonctiunea intestinului gros cu intestinul subtire. Inflamatia acestuia poate provoca apendicita cu riscul de perforare si peritonita , care poate duce la moartea pacientului.

10. Amigdalele si lasadenoidele

Amigdalele sunt situate in gat si adenoidele in spatele nasului. Sunt organe unice , un vestigiu de tesut limfatic imunoprotector care isi pierde proeminenta la adult.

11. Creier

Este posibila indepartarea unei anumite parti a creierului sau a zonei creierului fara a pune viata in pericol. Cu toate acestea, functiile sale vor fi modificate deoarece nu poate fi inlocuit in niciun fel. Deci va exista o focalizare reziduala care va depinde de zona indepartata.

12. Alte organe care pot fi indepartate si compatibile cu viata sunt: ​​vezica urinara, molarii de minte si parul de pe corp, considerat si el organ.

Pierderea unui organ nu este un eveniment izolat. Se poate intampla ca in perioada embrionara unul dintre cele doua organe sa nu se formeze corect si sa ne nastem doar cu unul dintre cele doua organe pereche (ageneza) sau ca o boala sau patologie sa declanseze prelevarea unui organ (pereche sau numai).

Lipsa unui organ nevital pe viata, fie el singur sau in perechi, necesita o urmarire medicala , in unele cazuri si in functie de organ, poate fi pe viata. In unele cazuri, va fi necesar sa urmati un tratament medical si sa ajustati doza de medicamente . De asemenea, se poate intampla sa fie necesara schimbarea obiceiurilor de viata pentru a nu deteriora organul ramas. Nimic din toate acestea nu ar avea loc in cazul organelor minore, cum ar fi amigdalele.

Ce ar trebui sa stii:

  • Exista chiar si organe care pot fi indepartate fara a compromite viata pacientului. Desi poate fi cazul sa te nasti fara unul dintre ele.
  • Exista si organe unice a caror absenta nu impiedica continuitatea vitala, de exemplu, splina sau vezica biliara.
  • Si alte trei organe consumabile, si mai putin vitale, ar fi amigdalele, adenoidele si apendicele.