Uleiul vegetal de argan ( Argania spinosa ) este un ulei ancestral renumit de secole pentru multiplele sale beneficii, atat pentru uz corporal si cosmetic, cat si pentru alimentatie. Cu toate acestea, ramane deosebit de popular in cosmetica. Un adevarat tratament hranitor, uleiul de argan are o adaptabilitate interesanta care incanta pielea uscata, mixta si grasa, precum si pielea matura.
Cu toate acestea, pentru a beneficia de diversele sale virtuti, pe plan intern sau extern, este crucial sa obtineti ulei de argan de calitate excelenta. Pentru a afla totul despre acest ulei vegetal, cititi restul acestui articol.
Ce este uleiul de argan?
Uleiul de argan se obtine prin presarea migdalelor situate in centrul fructelor arborelui de argan. Uleiul siropos si limpede care rezulta are o culoare care variaza de la un galben stralucitor la un galben mai subtil.
Fructul arborelui de argan se numeste argan, este de forma ovala si are o coaja rezistenta cu nuante de rosu si maro.
In general, toate uleiurile vegetale sunt substante grase formate din substante lipofile, care sunt compuse in principal din acizi grasi saturati si nesaturati , acesta este cazul uleiului de argan. Un acid gras este o molecula care contine un lant de carbon de lungime variabila, ai carui atomi de carbon sunt legati de atomi de hidrogen.
Uleiul de argan contine in principal trei acizi grasi : acid oleic , acid linoleic si acid palmitic . In special datorita acestor acizi grasi, uleiul de argan este hranitor si, prin urmare, este perfect potrivit pentru pielea uscata, sensibila si matura sau chiar parul uscat, slabit si fragil .
Dar asta nu e tot, atunci cand este de buna calitate si extrasa in conditii excelente, aceasta substanta lipidica are si alte molecule organice precum provitamina A si vitamina E care sunt apreciate, printre altele, pentru o aplicare si un tratament anti-imbatranire a pielii. .
Originea si istoria uleiului de argan
Initial, arborele de argan, care este arborele din care se obtine uleiul de argan, creste in zonele naturale desertice uscate situate in nordul Africii. Intr-adevar, Marocul este un producator prestigios de arbori de argan, recunoscut in intreaga lume.
In aceasta stare se afla o padure in curs de dezvoltare, arborele de argan, care este alcatuita din mai multi arbori de argan. Aceasta zona a fost inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO din 1999 si este formata din milioane de kilometri patrati. Acest titlu face posibila protejarea culturii acestor arbori si pastrarea unei origini teritoriale bine definite.
In mod traditional, berberii din Atlas sunt cei care cultiva si produc argan, precum si toate derivatele sale, cum ar fi uleiul de argan , atat pentru uz alimentar, cat si pentru uz cosmetic. L-au numit „aur verde” sau „ulei cu 1000 de virtuti”.
In cosmetica, inca de la inceputul timpurilor, femeile nord-africane l-au apreciat pentru proprietatile sale anti-imbatranire si hranitoare ale pielii.
Uleiul de argan a devenit foarte popular. In prezent, este exportat in toata lumea.
Cum se face uleiul de argan?
In mod traditional, uleiul vegetal de argan este facut manual. Iata pasii clasificati in ordine cronologica pentru obtinerea uleiului de argan original:
Recolta
Cand ajunge la maturitate, fructul arborelui de argan se desprinde in mod natural de copac si cade la pamant. Apoi, arganul se ridica cu grija de mana si se pune intr-un cos. Este o munca lunga si plictisitoare efectuata la caldura mare.
Uscare
Odata ce fructele au fost culese, acestea trebuie apoi uscate cu grija. Pentru a face acest lucru, ele sunt intinse la soare pe prelate mari. Este necesara uscarea blanda in lumina naturala a soarelui pentru a pastra toate proprietatile arganului. Odata ce cojile au atins o culoare maro, uscarea este completa.
Ruperea carcasei
Cojile fructelor se sparg manual cu ajutorul unei pietre, pentru a recupera miezul care se afla in centrul arganului. Datorita acestei materii prime se produce uleiul de argan.
Prajirea
Cand uleiul de argan este destinat uzului alimentar, migdalele sunt prajite folosind o farfurie metalica asezata peste un foc trosnitor.
Presare si rehidratare
Pentru a efectua acest penultimul pas, migdalele sunt apoi puse in mici mori de piatra cu o manivela care trebuie rasucita energic pentru ca extractul gros sa curga afara. Aluatul obtinut se rehidrateaza cu apa si se framanta intens. Aluatul umed este presat manual pentru a permite uleiului sa curga afara.
Produsul finit
Acum toti pasii de productie sunt finalizati. Uleiul de argan pur este apoi imbuteliat, in sfarsit este gata pentru a fi vandut local sau exportat dar poate fi folosit si pentru producerea de produse derivate, precum sapunul sau cosmeticele.
Uleiul de argan este in crestere. Drept urmare, unii doresc sa-l produca in cantitati mai mari pentru a creste randamentul, in detrimentul uleiului de argan de buna calitate.
Cum sa-ti alegi uleiul de argan
Exista multe oferte de ulei de argan pe piata, este usor sa te pierzi si sa nu stii pe care sa o alegi. Pentru a alege un ulei de argan cu proprietati perfect conservate, iata punctele majore de luat in considerare:
Aflati despre metoda de recoltare
Primul pas, recoltarea fructelor, este un pas important in timpul procesului de fabricatie. Recoltarea manuala este de preferat pentru a pastra arganul intact si pentru a pastra astfel toate beneficiile acestuia atunci cand materiile prime sunt prelucrate.
Se recomanda ca fructele sa fie culese imediat dupa ce cade pe pamant. Daca recoltarea se face direct din pom, miezul care se afla in centrul scoicilor, si care permite producerea uleiului de argan, risca sa nu fie suficient de dezvoltat.
Unele uleiuri de argan de calitate inferioara provin din fructele ingerate anterior de capre, pe care producatorii de ulei de argan le cauta in scaunele acestor animale, deoarece nu le digera pe toate.
Intr-adevar, in special in tarile fierbinti precum Magrebul, caprelor le place sa se catere in arbori de argan si, in acelasi timp, sa-si manance fructele. Le consuma si cand au cazut la pamant. In acest caz, fructul nu mai este nobil, aciditatea gastrica a stomacului caprelor dauneaza grav fructului care pierde substantele nutritive si ingredientele active naturale.
In plus, recolta trebuie sa respecte ciclul naturii. Astfel, arganul trebuie colectat la maturitate, cand cade in mod natural din copac, astfel incat fructul sa-si atinga potentialul maxim si sa fie plin de nutrienti. O recoltare prematura dauneaza calitatii uleiului care contine apoi ingrediente mult mai putin active de interes pentru organism.
In fine, recoltarea nu trebuie sa fie intensiva pentru a nu pune in pericol arganii si biodiversitatea. Scopul este de a sustine arborele de argan si de a avea grija de el astfel incat sa produca fructe de calitate fara a-l epuiza.
Acordati atentie modului de productie
Uleiurile vegetale, si in special uleiul de argan, pot fi, de asemenea, extrase chimic folosind solventi sintetici , ceea ce provoaca, de asemenea, o modificare structurala a uleiului si o reducere drastica a ingredientelor sale active. Apoi se spune ca uleiul este rafinat.
Cand uleiul de argan este produs industrial, i se adauga, din pacate, alte substante controversate, cum ar fi conservantii. Pasta obtinuta in etapa de presare este si ea refolosita de mai multe ori, ceea ce ofera un ulei vegetal de calitate scazuta, al carui continut de vitamine si antioxidanti este foarte scazut. Astfel, calitatile sale hranitoare si anti-imbatranire scad semnificativ.
Prefer un ulei presat la rece
Presarea boabelor de argan trebuie efectuata la rece , permitand pastrarea tuturor nutrientilor si oferind astfel toate beneficiile uleiului. Atunci cand acesta este cazul, laboratorul sau producatorul indica „ virgin ” si „ prima presata la rece ” pe ambalajul produsului.
Daca uleiul este presat la cald, structura moleculara a uleiului se modifica si continutul natural de ingrediente active scade, deoarece acestea sunt sensibile la caldura.
Miros de ulei de argan
Mirosul natural al uleiului de argan ar trebui sa fie placut si sa evoce note subtile, de nuci . Un ulei de argan alterat sau ranced se distinge printr-un miros puternic, intepator. Dimpotriva, daca uleiul de argan nu contine niciun miros anume, exista sanse mari ca acesta sa fie diluat cu un alt ulei vegetal ieftin, ceea ce nu este o garantie a calitatii.
Preferati originea organica
Este esential sa alegeti un ulei de argan 100% natural si, daca este posibil, din agricultura ecologica pentru a evita orice substante controversate si molecule nedorite din ulei, chiar si pentru uz cosmetic. Intr-adevar, pielea este permeabila fiziologic si permite astfel patrunderea unor micromolecule care se gasesc apoi in circulatia sangelui, impactand celulele.
Daca uleiul de argan este 100% pur, lista de ingrediente, numita si lista INCI, care apare pe produs indica doar „ Argania spinosa ”.
Respect pentru conditiile de munca (etica/comert echitabil)
In mod traditional, munca in jurul arganului este efectuata de femei. Ei muncesc din greu pentru a dezvolta, printre altele, uleiul de argan comestibil si cosmetic. Dupa cum sa mentionat anterior, aceasta munca este obositoare si repetitiva, se desfasoara la caldura puternica.
De fapt, este nevoie de aproximativ patruzeci de kilograme de fructe pentru a face doar un litru de ulei de argan. Prin urmare, munca este sustinuta si ritmata pentru a obtine rezultate satisfacatoare si pentru ca lucratorii sa aiba posibilitatea de a trai din munca lor.
La alegerea uleiului de argan conteaza si etica, motiv pentru care este indicat sa apelezi la o productie care sa respecte conditiile de munca ale recoltatorilor si muncitorilor.
O sticla de culoare chihlimbar
Pentru a pastra toate proprietatile uleiului de argan, se recomanda un recipient din sticla chihlimbar pentru a proteja moleculele fotosensibile continute in ulei. Drept urmare, moleculele active nu se deterioreaza, iar uleiul vegetal ramane eficient. In plus, se asigura conservarea uleiului.
Spre deosebire de plastic, sticla este un material ideal pentru continerea uleiului de argan. De fapt, moleculele care constituie plasticul sunt solubile in grasime si, prin urmare, in ulei. Daca optati pentru un recipient din plastic, moleculele nedorite ajung sa migreze in ulei.
Odata prezente in ulei, au posibilitatea de a patrunde in organism fie intern in cazul unui ulei comestibil, fie extern in cazul unui ulei de uz cosmetic. Pielea este un tesut natural permeabil care permite micromoleculelor sa intre in fluxul sanguin; moleculele de plastic au, prin urmare, posibilitatea de a patrunde in organism prin tesutul pielii.
Acesti compusi se numara printre substantele controversate, prezenta lor in ulei este nedorita, se recomanda evitarea lor.
Beneficiile uleiului de argan
Fie pentru consum intern, fie pentru uz extern, uleiul de argan are multe beneficii dovedite si recunoscute.
Un intern
Uleiul de argan se consuma crud, nu trebuie incalzit. Este posibil sa va udati salatele cu ulei vegetal de argan pur, comestibil. De asemenea, este posibil sa o introduceti intr-o vinegreta cu alte uleiuri vegetale precum uleiul de masline sau de nuca. Unii il consuma si sub forma de suplimente alimentare in timpul unui tratament de wellness. Pentru aceasta ultima utilizare, este inca necesar sfatul medicului.
Iata care sunt beneficiile arganului oral:
- Este un antioxidant care ajuta la captarea radicalilor liberi din organism. Radicalii liberi sunt molecule derivate din oxigen, create de organism in mod natural sau generate de factori externi, in functie de diversi parametri (stil de viata, varsta etc.). In cantitati prea mari, ele destabilizeaza echilibrul fiziologic al organismului uman care nu le mai poate neutraliza si provoaca disconfort minor sau major. Datorita acestei proprietati antioxidante, ajuta impotriva imbatranirii celulare.
- Contribuie la sanatatea prostatei ajutand la mentinerea unei prostate sanatoase.
- Ajuta la gestionarea diviziunii celulare normale.
- Si, in sfarsit, contribuie la un nivel sanatos de colesterol.
Si extern
In cosmetica, aduce beneficii reale tesutului pielii, precum si anexelor sale, cum ar fi parul.
In ceea ce priveste pielea, uleiul de argan are o afinitate remarcabila cu invelisul corpului, deoarece ambele sunt formate din lipide. Astfel, ajuta la hranirea pielii si la mentinerea unui nivel ideal de hidratare datorita capacitatii sale de a mentine apa in straturile epidermei. De asemenea, ajuta la mentinerea elasticitatii acestuia si este apreciat ca tratament anti-imbatranire. De asemenea, se poate aplica pe fata, precum si pe intregul corp. In cele din urma, este potrivita in special pentru pielea matura si pielea uscata.
In ceea ce priveste parul, inmoaie fibra capilara, o protejeaza si da stralucire. Masarea scalpului cu cateva picaturi de ulei de argan este recomandata si pentru a stimula bulbii de par, precum si microcirculatia sangelui pentru a incuraja cresterea parului.
Cum se foloseste uleiul de argan in cosmetica?
Tocmai am vazut cateva utilizari ale uleiului de argan pur, dar acest ulei vegetal este foarte adaptabil si are alte utilizari diverse.
Par, scalp si barba
Pentru a beneficia cu usurinta de o masca de par hranitoare, pune pur si simplu o lingura de ulei de argan intr-un castron, daca ai parul scurt pana la mijlociu, si doua linguri, daca parul tau este lung.
Definiti apoi patru sectiuni pe par facand cocuri, doua deasupra capului si doua spre ceafa, pentru ca aplicarea sa fie mai usoara. Pentru a continua cu aplicarea, desprindeti partea dorita, luati ulei din recipient si dispersati materialul pe par, acordand o atentie deosebita varfurilor. Repetati operatia succesiv pe cele patru parti.
Aceasta practica se mai numeste si baie de ulei, dar odata ce procesul este finalizat, parul tau este stralucitor, nu trebuie sa fie prea inmuiat in ulei, acest lucru este inutil. Trebuie doar sa lasati uleiul sa actioneze cel putin douazeci de minute inainte de samponare si, cel mult, peste noapte. Daca alegeti a doua optiune, asigurati-va ca puneti o carpa pe fata de perna, astfel incat sa ramana fara pete de ulei.
Barba o apreciaza la fel de mult, in fiecare dimineata, pune cateva picaturi in palma si aplica-o direct pe barba in timp ce masezi. Parul este hranit, sublimat si stralucitor.
Pielea corpului si a fetei
Uleiul de argan este un aliat perfect pentru piele, chiar si pentru pielea uscata si sensibila. Tenul gras, mixt si predispus la pete ii place si el pentru ca are un indice de comedogenitate zero.
Acest indice consta intr-o scala intre 0 si 5 care permite clasificarea uleiurilor vegetale in functie de comedogenitatea lor, adica de faptul ca infunda porii sau ca nu ii infunda. Indicele minim este 0, in acest caz uleiul nu este comedogen. Indicele maxim este de 5 in acest caz uleiul este foarte comedogen, adica induce mult mai usor aparitia comedoanelor si cosurilor pe piele.
Acest indice este deosebit de interesant in cazul pielii predispuse la pete pentru a nu provoca mai multe pete.
Cateva picaturi trebuie aplicate dimineata si seara pe pielea perfect curatata si uscata pentru un efect hranitor si, in cele din urma, anti-imbatranire.
Ca baza pentru uleiuri esentiale
Uleiul de argan este, de asemenea, ideal ca ulei de masaj neutru, deoarece este un ulei fluid, care nu este prea gras si acopera perfect pielea. In functie de nevoile dumneavoastra, este posibil sa combinati uleiuri esentiale precum uleiul esential de Wintergreen ( Gaultheria procumbens ), Menta ( Mentha piperita ) respectand cu atentie sfaturile de diluare , dar si uleiuri esentiale de lavanda precum lavanda adevarata ( Lavandula officinalis ) , lavanda fina ( Lavandula angustifolia ) sau chiar lavanda aspica ( Lavandula latifolia spica ). Aceasta lista nu este exhaustiva, mai exista mai multe uleiuri esentiale care pot fi diluate cu ulei de argan.
Ca masura de precautie, uleiurile esentiale trebuie evitate de femeile insarcinate si care alapteaza, precum si de sugari si bebelusi. Sfatul medical este necesar atunci cand doriti sa le utilizati.
Putem folosi ulei de argan comestibil pe piele?
Este cu totul posibil sa folositi uleiul de argan comestibil pe toata pielea daca este pur si de buna calitate, am vazut mai devreme in acest articol care sunt garantiile calitatii. Acest sfat este economic, un produs este suficient pentru mai multe utilizari.
Nu se recomanda insa contrariul, un ulei vegetal cosmetic trebuie rezervat pentru uz cosmetic in special pentru ca in anumite cazuri contine si alte substante precum conservanti sau chiar uleiuri esentiale.
Uleiul de argan: o comoara naturala de cunoscut
Fie pentru uz alimentar sau cosmetic, uleiul de argan este acum recunoscut pentru virtutile dovedite. Primul beneficiu apreciat este latura sa antioxidanta, externa si interna, care neutralizeaza radicalii liberi precum si un tratament natural anti-imbatranire.
Acest ulei cu un indice de comedogenitate de 0 il face potrivit pentru toate tipurile de piele. In general, pielea uscata si matura il apreciaza mai mult.
Exista mai multe domenii de luat in considerare daca doriti sa alegeti un ulei de argan de inalta calitate pentru a beneficia de numeroasele sale beneficii. Printre acestea, etica si modul de productie sunt doua puncte fundamentale. Etica este, in primul rand, legata de natura si se refera la recoltarea fructelor arborelui de argan care trebuie culese cu moderatie, fara a epuiza pomul, urmand a fi colectate doar arganii cazuti la pamant. In al doilea rand, etica este corelata cu munca femeilor care trebuie in special platita la valoarea sa justa si sa respecte conditii precise precum hidratarea femeilor la locul de munca si pauzele obligatorii.
Metoda de productie este de asemenea cruciala, asa cum am mentionat anterior, unii producatori de ulei de argan colecteaza argan din scaunele caprelor. Pentru a obtine ulei de argan de calitate, este important sa colectati fructe proaspete direct din copaci.
Acum ca ai toate cheile pentru a alege un ulei de argan de calitate, esti gata sa-l incerci?