Pe masura ce vremea devine rece si uscata, ochii multor oameni incep sa se simta uscati si intampina diferite neplaceri: arsura, mancarime si par sa contina nisip care nu se desprinde. Sunt cele mai frecvente simptome ale ochiului uscat, o afectiune care se poate agrava iarna.

Medicii institutiei medicale americane atrag atentia ca in starea de ochi uscat, ochii nu produc suficiente lacrimi sau sunt de calitate inadecvata, nu lubrifiaza bine si acest lucru provoaca disconfort. 

Simptomele ochiului uscat pot aparea si se agraveaza in lunile reci de iarna, asa ca, in acest articol vezi gasi cateva sfaturi care va vor ajuta daca si dvs. intampinati aceasta problema.

1. Incearca lacrimi artificiale

Ca tratament primar pentru ochiul uscat, picaturile de lacrimi artificiale sunt disponibile fara prescriptie medicala. Insa dupa un control, oftalmologul dumneavoastra va poate ajuta sa le alegeti pe cele potrivite pentru dumneavoastra.

2. Adauga peste sau seminte de in in dieta ta

Multi oameni stiu ca acizii grasi omega-3 sunt sanatosi pentru inima, dar cercetarile arata ca acestia pot actiona si ca o aparare impotriva ochiului uscat.

Pacientii care consuma o cantitate mai mare de grasimi bune in comparatie cu grasimile rele au un risc mai mic de a dezvolta ochi uscat. Incercati sa mancati mai multe alimente care contin acizi grasi omega 3 , cum ar fi tonul, somonul, semintele de canepa sau de in si nucile.

Vantul impotriva fetei va poate usca ochii, dar si sistemele de incalzire care folosesc aer prin ventilatoare pentru a incalzi mediul inconjurator pot avea acelasi efect.

3. Nu stati cu ochii in directia aerului conditionat

Daca va parasiti casa in stare buna, dar ajungeti la destinatie cu ochii uscati si mancarimi, reglati pozitia tevilor de aer conditionat si a aerului de caldura ale masinii. Acest aer care ajunge pe fata va poate usca in mod semnificativ ochii. Acasa, ventilatoarele sau sistemele de aer conditionat pot avea acelasi efect. Incercati un umidificator in dormitorul dvs. si in alte camere in care petreceti mult timp.

4. Cere medicamente specifice mai puternice

In multe cazuri de ochi uscat, picaturile fara prescriptie medicala si remediile de la domiciliu nu sunt suficiente. Picaturile pentru ochi cu prescriptie medicala pot ajuta la cresterea productiei de lacrimi, la reducerea umflarea pleoapelor si la imbunatatirea calitatii lubrifiantului din lacrimi. Unele antibiotice orale au, de asemenea, efecte similare asupra lubrifierii si inflamatiei. In plus, picaturile de ser speciale create din produsele sanguine proprii ale pacientului pot fi de ajutor in cazuri mai severe.

5. Informati-va si apelati la o posibila interventie

Daca nimic nu pare sa ajute, poate fi necesar sa inchideti canalele care dreneaza lacrimile de pe suprafata ochilor. Aceasta procedura nedureroasa implica introducerea unui dop in scurgerea lacrimala.  Acest lucru se poate face cu dopuri care se dizolva in timp sau cu dopuri de silicon pe termen lung care cresc cantitatea de lacrima din ochi.