Scortisoara este unul dintre cele mai populare condimente din lume, nu numai pentru utilizarile sale in bucatarie, ci si pentru numeroasele sale beneficii pentru sanatatea noastra, cu toate acestea, a castigat popularitate ca solutie la problemele legate de colesterol, de aceea astazi vom raspunde la intrebarea daca scortisoara chiar ajuta la scaderea nivelului de colesterol si cat ai trebui sa iei?

Colesterolul este una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate din cauza obiceiurilor proaste si a predispozitiei genetice, cu toate acestea, exista cateva solutii, dincolo de medicamente care ne pot ajuta sa ne imbunatatim calitatea vietii, evident ca primul lucru este dieta buna, dar unele alimente au castigat faima de a fi ideala pentru combaterea acestui rau, printre acestea se numara si scortisoara, despre care se crede ca daca o consumam frecvent ne va ajuta sa stabilizam aceste niveluri.

Dar, dupa cum stim cu totii, niciun ingredient nu este magie, ne datoram bunastarea unei serii de obiceiuri bune, cum ar fi o alimentatie sanatoasa, bogata in legume, fructe, proteine, cereale si saraca in grasimi saturate, zaharuri rafinate si fainuri, pe langa exercitii fizice.somn constant, de buna calitate si scapa de stres, cu toate acestea, utilizarea scortisoarei pentru a scadea nivelul colesterolului si chiar al trigliceridelor poate sa nu fie in intregime falsa, atat de mult incat expertii au investigat deja de mai multe ori.

Unele studii sugereaza ca acest condiment scade colesterolul, glucoza si trigliceridele.

Scortisoara ajuta cu adevarat la scaderea nivelului de colesterol si cat ar trebui sa luati?

Conform unui expert in medicina cardiovasculara, exista putine dovezi ca scortisoara este capabila sa scada colesterolul ridicat si, desi au existat teste pozitive la animale, efectele ei au fost putin testat la om. „Majoritatea studiilor nu au aratat niciun efect asupra colesterolului din sange. Mai multe studii trebuie facute”, a spus specialistul.

Cu toate acestea, a adaugat el, scortisoara poate fi o modalitate sanatoasa de a adauga aroma alimentelor noastre pentru a inlocui zaharul sau sarea .

Pe de alta parte, un studiu publicat realizat de oameni de stiinta de la Universitatea de Vest, Scoala de Stiinte ale Sanatatii si Farmacie si Scoala de Medicina a Universitatii din Connecticut, a indicat ca consumatorii obisnuiti de scortisoara a cunoscut o scadere a nivelului de colesterol total si a LDL, tipul de colesterol rau, pe langa trigliceride.

Timp de 40 de zile, pacientii au consumat o doza intre 1 si 6 grame de scortisoara pe zi si au prezentat o scadere a colesterolului LDL de pana la 7%, in timp ce in cazuri mai izbitoare au prezentat o scadere cu pana la 27% a colesterolului rau.

Un alt studiu publicat in revista medicala Diabetes Care a verificat efectele acestui faimos condiment la 60 de persoane cu diabet de tip 2, unde jumatate dintre participanti au consumat intre una si 6 grame de scortisoara pe zi, in timp ce cealalta jumatate au primit doar placebo. Dupa 40 de zile, persoanele care au mancat scortisoara au avut niveluri mai scazute de glucoza, trigliceride, colesterol LDL si colesterol total.

Iata care sunt beneficiile scortisoarei

  • Ofera antioxidanti
  • Are efect antiinflamator
  • Combate infectiile
  • Promoveaza pierderea in greutate
  • Contine uleiuri esentiale, terpene, mucilagii
  • Vitamina A si grupa B
  • Minerale precum magneziu, iod si zinc
  • Este bogat in flavonoide
  • Promoveaza circulatia sangelui