Vrem nu vrem, trebuie sa fim constienta ca lumea in care traim nu mai e la fel de sigura ca odinioara si trebuie sa invatam sa ne protejam. Dincolo de riscul aparitiei unei sarcini nedorite, exista si acela al contactarii unor boli venerice grave. Tocmai de aceea trebuie sa invatam cate ceva despre ceea ce inseamna sa faci safe sex.

 1.     Inainte de toate trebuie mai intai sa te informezi si sa inveti totul despre ceea ce presupune o relatie sexuala sanatoasa.

Daca nu te simti bine vorbind despre asta cu partenerul tau, atunci nu e cazul sa faci sex cu el. Fii directa si intreaba-l in fata ce asteapta el de la tine. E mai usor sa judeci lucrurile la rece si sa iti dai seama ce e mai bine pentru tine, cat sunteti la inceput, inainte sa va pierdeti capetele!

 2.     Doua mijloace de protectie nu strica niciodata

Pentru a evita atat sarcina cat si contactarea unor boli venerice, cel mai bin ear fi sa folosesti atat anticonceptionalele, cat si prezervativul. Acesta din urma trebuie obligatoriu folosit atunci cand avem de-a face cu o relatie care nu e bazata pe monogamie. Daca partenerul refuza insa sa foloseasca prezervativul, cel mai bin ear fi sa te gandesti serios daca merita sa iti risti viata pentru cateva momente de placere.

 3.     Nu te simti deloc obligata sa faci sex.
  
Sub nici o forma sexul nu trebuie folosit ca mijloc de santaj. Nu trebuie s-o faci doar ca sa nu-I ranesti sentimentele sau ca sa nu-l pierzi. De asemenea, in nici un caz, nu trebuie sa te simti obligata sa o faci doar pentru toata lumea din jurul tau o face. Vorbeste cu partenerul tau despre faptul ca nu te simti pregatita inca pentru asta, iar daca va intelege inseamna ca merita sa continuati relatia, daca nu atunci nu vrea decat sex de la tine si deci e cazul sa te gandesti serios la ce e de facut.

4.        Nu face abuz de alcool sau de droguri daca crezi ca s-ar putea ajunge la sex.  
 
Aceste lucruri in mod clar iti vor afecta gandirea si modul in care vei lua deciziile. Nu mai vorbim de faptul ca asta ar putea duce la un eventual viol. E devarat ca in momentul in care bei, scad inhibitiile, dar in acelasi timp scade si placerea.

5.        Fii pregatita pentru urgente.

Cel mai bine ar fi sa ai la tine doua preservative in cazul in care unul dintre ele se rupe. Ambii parteneri sunt la fel de responsabili pentru ceea ce se intampla, deci amandoi ar trebui sa aiba prezervative. De asemenea, trebuie sa ai in vedere si pilula de a doua zi in cazul in care chiar nu ai cum sa eviti contactul neprotejat.