Oricat de dureroasa poate fi o despartire, relatiile se termina de obicei din motive intemeiate, mai ales atunci cand unul sau amandoi sunteti nefericiti de cele mai multe ori si ar fi mai bine sa cunoasteti pe cineva nou. In ocazii mai rare, sentimentele persistente fata de un fost sunt atat de puternice incat aprinderea lucrurilor nu prea o descrie, pentru ca acel foc nu s-a stins niciodata. Chiar si multe casatorii ale celebritatilor aparent solide au fost precedate de o scurta despartire: Kristen Bell si Dax Shepard, Adam Levine si Behati Prinsloo si Gabrielle Union si Dwyane Wade, pentru a numi doar cateva.

Reconciliile pot functiona, dar este potrivit pentru situatia ta? Iata cateva sfaturi ale expertilor cu privire la intrebarile pe care trebuie sa le puneti atunci cand va ganditi sa va intoarceti impreuna cu un fost.

Problema principala care v-a indepartat poate fi rezolvata?

Criteriul numarul unu care trebuie indeplinit este ca ceva sa schimbat. Exista un motiv pentru care relatia nu a functionat ultima data cand te-ai intalnit – poate multe motive. Indiferent de ce au contribuit ele la despartirea ta anterioara. Deci, daca va functiona de data aceasta, unul sau amandoi trebuie sa fi evoluat.

Daca nu rezolva situatia care i-a destramat de la inceput, se va intampla din nou si din nou. Pot fi invocate posibile diferente, cum ar fi religia sau dorinta de a pleca pentru un loc de munca. 

Sunteti amandoi de acord cu privire la diferentele voastre din trecut?

Pentru a rezolva problemele care au cauzat despartirea, trebuie sa fiti de acord cu privire la care au fost acele probleme in primul rand. In caz contrar, perioada lunii de miere a reuniunii se va opri brusc la o saptamana, o luna sau doua luni.

 Cuplul trebuie sa poarte o discutie foarte buna. Trebuie sa aiba o intelegere adevarata a naratiunii despre ceea ce i-a destramat. Ar trebui sa fie pe aceeasi pagina despre acea naratiune si ar trebui sa fie pe aceeasi pagina cu ceea ce trebuie sa se schimbe.

V-ati oferit unul altuia suficient spatiu pentru a sti sa faceti lucrurile mai bine de data aceasta?

Nici macar nu va ganditi sa va intoarceti impreuna pana cand nu va lasati spatiu sa respire.  A avut cuplul timp in timpul acelei despartiri sa reflecteze si sa se schimbe si poate sa lucreze pe ei insisi? Acel cuplu are o sansa mai mare de a se rezolva decat cuplul care s-a despartit doar timp de doua saptamani si pur si simplu se reintoarce impreuna din nesiguranta, singuratate sau din motive gresite.

Fostul tau este deschis la impacare?

Probabil ca acest lucru ar trebui sa fie de la sine inteles, dar explorarea posibilitatii de reconciliere trebuie sa fie reciproca. Prea multe filme il infatiseaza pe erou ca fiind persistent si romantic atunci cand manifesta de fapt un comportament de urmarire, in timp ce in viata reala, cereri precum nu ma mai suna ar trebui sa fie intotdeauna luate in serios.

Daca doriti sa abordati subiectul, se recomanda sa va adresati pentru a vedea daca sunt deschisi sa discute despre el. Intotdeauna este bine sa-ti asumi responsabilitatea, sa spui Hei, am facut multa cautare sufleteasca si am vazut greseli pe care le-am facut si mi-ar placea foarte mult sa am ocazia sa vorbesc cu tine. Deci nu ceri nimic in persoana, doar asculta ce au de spus. Cred ca este intotdeauna o oportunitate buna de a-ti asuma responsabilitatea personala .

Ti-e teama ca nu vei gasi pe altcineva?

Acesta este unul dintre acele motive gresite mentionate mai sus de a se reuni: Este frica. Frica de a fi singur, teama de a nu intalni niciodata pe nimeni, teama ca aceasta este ultima oportunitate pe care o vor avea, teama de a se intalni . Te intrebi daca vei gasi vreodata o potrivire dupa o dezamagire romantica este complet de inteles. Dar aceasta ingrijorare nu ar trebui sa va ghideze alegerile.

Ii vei adresa fostului tau intrebari dificile?

Acest lucru este deosebit de important daca ei sunt cei care initiaza o reconciliere sau daca te-au dezamagit si ranit in mod repetat in trecut. Poti fi sceptic, intrebandu-i lucruri precum ce te face sa crezi ca va fi diferit de data asta? De ce sa te cred? De unde stiu ca vei fi consecvent in ceea ce spui?

Ce este diferit in ceea ce esti acum, care va face ca relatia noastra sa functioneze de data aceasta? Si ce ai nevoie de la mine pentru a reusi acest lucru pe care nu l-ai obtinut ultima data cand ne-am intalnit?

Ai uitat convenabil partile mai intunecate ale relatiei tale?

Faceti un inventar cu ochii reci al relatiei voastre. Vremurile mai fericite le-au depasit in numar pe cele triste?

Oamenii se uita adesea inapoi la un fost cu ochelari nuantati de trandafir si isi amintesc doar aspectele pozitive ale relatiei.  Pentru multi, ne amintim in mod selectiv doar ce a fost bun la o relatie fosta si fosta, deoarece aspectele negative ale relatiei care ne-au rupt sunt prea dureroase sau suparatoare pentru a fi pastrate in constientizarea noastra. In loc sa parcurgeti vechile selfie-uri cu voi doi intr-o vacanta tropicala, ati putea incerca sa verificati transcrierile, adica vechile e-mailuri si schimburi de text, pentru a revedea mai bine cum erau lucrurile cu adevarat.

Daca ar fi o relatie in care binele depaseste raul, mi-ar fi greu sa ma intreb de ce sa nu ne intoarcem impreuna? .  Am vazut cupluri facand asta si merg mai departe si se casatoresc si raman casatoriti. Se poate intampla.