Desi ne putem descarca si cu prietenii, psihologul este un profesionist care ne va asculta problemele fara a face judecati de valoare in acest sens si care ne va ajuta sa scoatem in evidenta ceea ce ne supara.

Sunt momente cand observam clar un disconfort emotional si de aceea, nu ne este ciudat sa luam decizia de a merge la psiholog pentru a-l remedia. Totusi, ce se intampla atunci cand nu vedem semnele ca avem nevoie de ajutor?

Contrar a ceea ce se crede de obicei, pentru a merge la psiholog nu este nevoie sa treci sau sa fi avut o problema serioasa. Nici nu este necesar sa asteptati ca problema sa escaladeze pana la un punct insuportabil atat pentru sine, cat si pentru ceilalti. De fapt, poti merge la psiholog pentru a analiza si a pune in perspectiva diverse situatii comune, precum organizarea muncii sau a studiului, relatiile de familie, prieteniile, aspiratiile etc.

Punerea lucrurilor in perspectiva, cu ajutorul unui profesionist, poate contribui foarte mult la cresterea noastra personala si la imbunatatirea diferitelor aspecte ale vietii noastre, nu doar a unei probleme specifice, cum ar fi un conflict, de exemplu.

Ce este un psiholog si care este rolul sau?

Oamenii au pareri foarte diferite cu privire la acest profesionist. Chiar si astazi exista oameni care cred ca este un expert in „nebuni” si putin altceva. Din aceasta se naste confuzia si chiar teama de a conversa cu unul dintre acestia (cel putin, intr-o sedinta privata).

Cu toate acestea, acest lucru nu ar putea fi mai departe de adevar. Un psiholog este o persoana pregatita anterior in toate domeniile legate de psihologie . Este responsabil pentru analiza comportamentului uman in diferite etape, cum ar fi:

  • Gandul .
  • Emotiile.
  • Invatarea .
  • Diferite tulburari.

Apoi, din nou, acesta nu este un confesional asemanator cu cel al bisericilor sau al legii . Nici nu ne putem astepta ca psihologul sa ne dezvaluie minunatele secrete pentru a rezolva viata.

Rolul acestui profesionist se concentreaza pe o conversatie reciproca care, prin diverse sfaturi si intrebari, va permite pacientului sa dezvaluie ce se intampla , de bine sau de rau, si cum poate fi rezolvat.

Cum realizezi ca ai nevoie de un psiholog?

Nu este usor sa te hotarasti cand te hotarasti sa aranjezi o vizita sau mai multe vizite la psiholog. Desi pentru unii oameni poate parea banal, este totusi un pas complex.

O decizie trebuie luata si, cu capul rece, asimilat -o, in ciuda greutatii pe care o poate presupune. Este foarte probabil ca trebuie sa reflectam asupra acestui lucru. Pentru a usura putin lucrurile, va vom prezenta o serie de motive, care va vor permite sa directionati ideea de a frecventa acolo unde sunteti mult mai bine.

1. Ai nevoie de sprijin fara sa simti ca esti judecat

Desi cei dragi (prieteni, parteneri si familie) pot oferi ascultare activa si sprijin emotional, contributia lor nu va fi niciodata aceeasi cu cea a unui profesionist in domeniul sanatatii mintale. Acest lucru se datoreaza faptului ca profesionistul este pregatit sa ofere ascultare activa, fara sa emita judecati, sa ofere indrumari si sa faca interventii pentru deschiderea si inchiderea proceselor.

Toate acestea, pentru a ajuta persoana sa ajunga -cu instrumentele proprii- la ceea ce considera ca este solutia problemei care i-a deranjat si i-a provocat disconfort.

Ar trebui sa subestimam ajutorul celor dragi? Nu. Trebuie pur si simplu sa-l diferentiezi de ajutorul profesional si sa recunosti care sunt contributiile sale si limitele respective.

2. Ai nevoie de sfaturi de calitate

Exista posibilitatea de a alege sa apelam la un prieten sau o cunostinta pentru a ne dezvalui, a cere pareri si sfaturi, dar, in ciuda bunavointei si vointei lor, nu este intotdeauna ceea ce avem nevoie pentru a ne ordona gandurile, a lua o decizie asertiva, a o aplica. si misca-te.

Avantajul psihologului este ca. In cazul oferirii unei opinii sau a unui sfat cu privire la problema sau problema pusa, acesta va fi punctual, profesionist si serios. Cu alte cuvinte, va oferi sfaturi sau indrumari bazate pe o analiza obiectiva a situatiei si a persoanei, si nu bazate pe experiente personale sau afectiuni care pot vicia si impiedica procesul de crestere al pacientului.

3. Ai probleme de exprimare

A te exprima nu se refera, ca atare, la a vorbi in fata altor persoane. Desi are putin, in acest sens se pune accent pe scoaterea in evidenta a ceea ce este inauntru.

Participarea la mai multe sesiuni cu psihologul va ajuta la realizarea acestui lucru . Treptat, fricile, problemele, responsabilitatile si alte lucruri similare vor iesi in prim-plan.

4. Ai probleme in a-ti gestiona problemele personale

Un motiv foarte convingator pentru a dori sa vizitezi un psiholog este spatiul personal. Desi poate parea oarecum ilogic, a merge la acest tip de sectiune este o modalitate excelenta de a-ti acorda timp.

Fiind un ghid al comportamentului uman, contribuie la autocunoasterea si poate ajunge sa fie un mare sprijin (desigur, fara a parasi rolul profesional).

O problema foarte frecventa la oameni apare atunci cand acorda mai multa atentie celorlalti decat lor insisi. Din acest motiv si din multe alte motive,  o sesiune buna de psihologie merita.

Trebuie sa incepem sa inlaturam prejudecatile despre psihologi. Fiecare are fricile sau micile sale probleme care, chiar daca nu ne dam seama, ne pot afecta viata de zi cu zi si in cele din urma fericirea. Trebuie sa respectam deciziile celorlalti si, mai ales, rolul esential pe care il au acesti profesionisti.