Dupa ce am vorbit despre primul trimestru de sarcina si ti-am expus toate simptomele, problemele si responsabilitatile tale in fiecare luna, este timpul sa trecem in cel de-al doilea trimestru. Vom vorbi astazi despre cea de-a patra luna de sarcina si iti vom povesti cum se mai dezvolta cel mic in uterul tau.

Simptome. In aceasta luna vei incepe sa iei in greutate (aproximativ 1 kg pe saptamana) si sa ti se vada sarcina. Acum vei simti un discomfort abdominal datorat cresterii uterului. Sanii vor creste in continuare, insa nu vei mai avea senzatia de durere ca pana acum. In aceasta perioada senzatia de greata ar trebui sa dispara, sau cel putin sa nu mai fie atat de frecventa si te vei putea intoarce la anumite obiceiuri alimentare de dinainte de sarcina.

Uterul se va departa usor de vezica urinara, asadar drumurile la baie nu vor mai fi atat de dese (ele vor reveni in ultimile luni de sarcina, atunci cand uterul este foarte marit). In ceea ce priveste oboseala vei observa ca nu o vei mai resimti atat de mult ca pana acum (insa starea de oboseala va reveni in ultimile 2 luni de sarcina). Chiar vei deveni putin mai activa si mai energica.

Scurgerile vaginale vor continua sa isi modifice aspectul ,devenind mai abundente, albicioase, cremoase si cu miros specific. Acest lucru se datoreaza irigatiei vaginului, care se pregateste inca de pe acum de trecerea bebelusului prin vagin in momentul nasterii.

Dezvoltarea fatului. In aceasta luna fatul are majoritatea organelor complet formate, urmand ca de acum incolo sa creasca in lungime si in greutate. Tot acum cel mic are muschii formati, ochii sunt acoperiti de pleoape si incepe sa ii creasca par pe corp.

In aceasta perioada se formeaza cateva coaste si o serie dintre oasele capului si membrelor. In aceasta luna vei putea afla sexului fatului, deoarece va fi vizibil la ecografie. Luna a patra este totodata momentul in care cel mic va incepe sa isi suga degetul in uter.

Deoarece lichidul amniotic este din ce in ce mai mult, uterul se mareste iar muschii isi incep dezvoltarea, vei putea remarca miscarile fatului in burtica ta. Acum este momentul in care se creeaza si o stransa legatura intre fat si mama.

Responsabilitati. Este timpul pentru cel de-al doilea examen prenatal, care trebuie efectuat in aceasta luna. Esti predispusa carentei de fier, asa ca incearca sa mananci alimente bogate in fier sau sa iei suplimente cu fier (la recomandarea medicului).

Chiar daca ai pofte alimentare, incearca sa iti tii greutatea sub control, deoarece vei mai avea de luat cateva kilograme bune pana in ultima luna de sarcina. Citeste care este greutatea ideala a unei gravide.

Probleme. Aceasta luna este scutita de probleme, in cele mai multe cazuri. Problemele apar mai mult la tine, prin cresterea in greutate, umflarea gambelor si a picioarelor in general (vei observa ca vechile perechi de pantofi incep sa te stranga).

Acum apar varicele (daca nu folosesti creme speciale pentru aceasta problema) si hemoroizii, care insa nu pun in pericol sarcina, ci iti vor crea doar tie discomfort. Cresterea tensiunii arteriale specifica acestei perioade este posibil sa iti dea dureri de cap, care pot fi combatute cu un analgezic prescris de medic.

In ceea ce priveste fatul si sarcina, exista si acum riscul unui avort spontan, insa este destul de mic. La ecografie vei observa daca fatul tau se dezvolta asa cum trebuie sau daca sunt alte probleme. La sarcinile cu risc este posibil ca medicul sa observe ca fatul s-a oprit din crestere, caz in care iti va provoca un avort, deoarece fatul nu isi mai poate continua dezvoltarea in uter (de cele mai multe ori fatul este deja mort).