Karltejn se afla in top 5 cele mai frumoase castele din Cehia si este, dupa Praga si Karlovy Vary, unul din cele mai vizitate locuri din Cehia. Este diferit fata de toate celelalte castele. De fapt, daca e sa compar, cele mai multe castele din Cehia (Ceski Krumlov, Castelul Hluboka, Castelul Zvikov, Castelul Cervena Lhot, etc) nu seamana unu cu altul. 

Am citit de curand pe net ca in Cehia sunt peste 2000 de castele, mai multe decit in orice alta tara. Poate nu sunt la fel de spectaculoase ca cele din Franta, dar cu siguranta o parte din ele merita vazute.

Castelul a fost construit pe vremea regelui Carol al IV-lea. Tinand cont ca regele era si Sfantul Imparat Roman, castelul era locul unde se depozitau bijuteriile coroanei, tezaurele si alte relicve. Aici se afla un fragment din ceea ce ei zic ca este „adevarata cruce”, dar pentru a o vizita trebuie o programare speciala.

La Karlstejn se poate ajunge foarte usor din Praga cu trenul. Biletul de tren nu costa mai mult de 10 euro dus-intors (cel putin asa era cind am fost eu). Puteti sa plecati de la oricare din cele doua gari din Praga si trebuie sa luati trenul in directia Beroun. Trenurile sunt destul de vechi si nu foarte confortabile, dar avand in vedere ca drumul nu dureaza mai mult de o ora, acesta e un amanunt nesemnificativ. Sunt mai multe trenuri ce merg pe ruta Praga/Karlstejn si viceversa, asa ca depinde de voi ce program va stabiliti.

Puteti de asemenea sa mergeti si cu masina pana la castel, nu ar trebui sa dureze mai mult de 45 de minute drumul pana acolo.

De la gara din Karlstejn mai aveti de mers inca 30-45 de minute pe jos si bineinteles ca o parte din drum este un urcus dragut

Castelul este deschis incepand cu ora 09:00 vara si 10:00 in restul anului si se inchide dupa ora 18:00. Atentie: in ziua de Luni, castelul este de obicei inchis.

Pretul unui bilet este de 270 de coroane cehesti, iar pentru a face un tur si al capelei Sfintei Cruci, pretul este de 300 de coroane.

Din pacate se pare ca acum nu mai e voie sa se faca poze in interior, dar se pot „fura” niste poze cu putina atentie.

Se pot face si nunti, eu chiar am prins una, si culmea era a unor englezi…nu stiu exact ce cautau acolo.

In apropierea castelului se afla citeva restaurante (nu foarte ieftine). In zona se pot face drumetii, dar pentru asta trebuie sa fiti echipati corespunzator si sa aveti conditia fizica necesara. La citiva kilometri distanta se afla si o manastire draguta, Svaty Jan Pod Skalou.

Castelul este o oaza de liniste, in special daca il vizitati in cursul saptamanii, cand nu este foarte aglomerat.