Biotehnologia, spre deosebire de alte stiinte de baza, este multidisciplinara, deoarece aplica cunostinte de fizica, chimie, biologie sau chiar informatica cu scopul de a folosi organismele vii sau o parte din masinile lor pentru crearea sau imbunatatirea produselor sau proceselor care produc un om, beneficiu animal sau de mediu.

In ciuda faptului ca pare o stiinta foarte noua si tehnologica, biotehnologia a fost aplicata de mii de ani. Deja in anul 4000 i.Hr., microorganismele erau folosite (fara sa stie) pentru a fermenta laptele si a face iaurt, sau vechii egipteni si-au facut din utilizarea drojdiilor cel mai bun aliat la fabricarea alimentelor precum vinul sau berea. In anii 1970, aceasta stiinta a facut un salt cand s-a dezvoltat ingineria genetica, putand modifica organismele intr-un mod dirijat, datorita caruia s-a putut obtine insulina sintetica pe care o folosim astazi si care este generata in bacteriile transgenice.

Cu alte cuvinte, biotehnologia cauta sa cunoasca in detaliu si din diferite puncte de vedere intregul nostru mediu pentru a ne imbunatati viata si cea din jur. Este o stiinta care, desi este destul de noua, creste in fiecare zi mai repede datorita dezvoltarii noilor tehnologii care ii permit sa mearga mult mai departe.

Astazi, in acest articol, vom afla in detaliu in ce consta fiecare culoare a biotehnologiei si ce este studiat in fiecare dintre aceste aplicatii pentru a intelege mai bine rolul acestei stiinte in societate si impactul mare pe care il poate avea. .

  • Care sunt culorile biotehnologiei si ce studiaza ele?

Dupa cum am mentionat deja, biotehnologia acopera o intreaga lume de aplicatii, provocari si obiective, aproape atatea cate culori exista . Biotehnologia este prezenta in aproape fiecare aspect care inconjoara viata fiintei umane, un adevarat curcubeu de posibilitati.

Ideea clasificarii diferitelor aplicatii ale biotehnologiei dupa culoare vine din doua motive: primul este de a clasifica cu usurinta toate aplicatiile pentru a ajuta societatea sa inteleaga mai bine toate aplicatiile posibile. Al doilea lucru este ca, datorita complexitatii sale, este dificil de delimitat toate zonele si cu acest tip de clasificare, multe aplicatii biotehnologice pot fi incluse in culori diferite si converg unele cu altele.

Culorile au fost alese astfel incat oamenii sa poata face o asociere rapida , cum ar fi rosu cu biomedicina, verde cu agricultura sau albastru cu marea. Sunt culori pe care, in mod natural, le raportam la aceste zone si, prin urmare, este mult mai usor de retinut si de inteles.

1. Biotehnologia rosie

Cunoscuta si sub denumirea de biotehnologie a sanatatii, este cea care este responsabila de imbunatatirea sanatatii fiintei umane din punct de vedere al prevenirii, diagnosticarii si tratamentului bolilor. Cu biotehnologie, se pot obtine medicamente noi, diagnostice moleculare, terapii regenerative sau chiar inginerie genetica pentru a vindeca bolile care afecteaza ADN-ul. Un exemplu foarte clar al acestui tip de biotehnologie il reprezinta diferitele vaccinuri obtinute impotriva SARS-CoV-2 sau terapiile genetice care incep sa fie aplicate in unele tipuri de cancer.

2. Biotehnologia verde

Este ramura biotehnologiei care este responsabila de studierea a tot ceea ce tine de lumea plantelor , din punctul de vedere al obtinerii de substante sau cunostinte din acestea, precum si de aplicarea cunostintelor din alte ramuri pentru a imbunatati conditiile de cultivare, a efectua modificari genetice care sa permita obtinerea rezultatelor dorite sau chiar obtinerea de biopesticide care sunt si respectuoase cu mediul inconjurator. Astazi exista deja culturi transgenice in tari precum Canada, Australia, Statele Unite si Spania.

3. Biotehnologia albastra

Este culoarea legata de mare . In acest caz, biotehnologia cauta sa obtina noi produse, substante sau mecanisme biologice prin studierea lumii subacvatice, despre care, dupa cum stim, mai sunt multe de stiut. Este considerata una dintre cele mai mari si mai importante biotehnologii, dupa cea rosie, datorita potentialului pe care mediul marin il are de a ne oferi noi resurse inca necunoscute oamenilor de stiinta.

Una dintre cele mai la moda aplicatii astazi este obtinerea de resurse precum extractele de alge sau plancton in scop cosmetic sau alimentar datorita aportului de proprietati benefice. Diversitatea aplicatiilor este la fel de larga ca si marea insasi.

4. Biotehnologia galbena

In acest caz vorbim despre aceasta stiinta aplicata industriei alimentare . Se bazeaza in principal pe utilizarea enzimelor sau a organismelor vii, cum ar fi bacteriile sau drojdiile, pentru producerea si procesarea alimentelor. Este una dintre ramurile cu cea mai mare proiectie pentru viitor, deoarece in fiecare zi societatea acorda mai multa importanta alimentatiei.

Un exemplu foarte interesant este cel al obtinerii de orez auriu transgenic, care a fost conceput cu scopul de a asigura deficiente de vitamina A in unele tari in curs de dezvoltare, inclusiv precursori de beta-caroten din orez.

5. Biotehnologia alba

Cunoscuta si sub denumirea de biotehnologie industriala, al carei obiectiv este imbunatatirea proceselor industriale si dezvoltarea bioingineriei . Ideea principala este de a optimiza aceste procese prin reducerea poluantilor, folosind materii prime biodegradabile care consuma mai putina energie in timpul procesului de productie si ca risipa lor este minima folosind celule si procese enzimatice. Astazi, de exemplu, exista tratamente enzimatice menite sa reduca reziduurile toxice din fabricarea hartiei.

6. Biotehnologia maro

Este biotehnologie aplicata medicinei veterinare . Asa cum biotehnologia urmareste sa rezolve problemele de sanatate ale fiintelor umane, in acest caz obiectivul sunt animalele, creand noi medicamente, vaccinuri si chiar alimente mereu axate pe lumea animala, fie el domestic, zootehnist sau salbatic. Un exemplu curios il reprezinta bancile genetice ale speciilor pe cale de disparitie care exista pentru a evita pierderea totala a acestor specii daca in orice moment situatia lor se inrautateste.

7. Biotehnologia aurie

In aceasta ramura intervine tehnologia insasi, deoarece se refera la biotehnologia aplicata la utilizarea modelelor de calcul si a instrumentelor informatice care exista in scopul de a prezice procese biologice, de a proiecta noi molecule functionale sau chiar de a efectua primele teste experimentale ale unui nou medicament pentru a-si descoperi potentialul. Este una dintre biotehnologiile care este cel mai mult luata in considerare atunci cand vorbim despre reducerea animalelor de experiment in cercetare.

In tara noastra exista companii care se dedica testarii computationale a diferitilor compusi (fie naturali sau artificiali) pentru a cauta noi medicamente sau ingrediente active interesante pentru cosmetice fara a fi nevoie sa folosesti un laborator sau animale de experiment. Acest lucru face posibila acoperirea multor mai multe compusi si preselectarea celor mai promitatoare folosind cea mai mica cantitate posibila de resurse.

8. Biotehnologia gri

Desi culoarea nu este strans legata, biotehnologia gri isi propune sa imbunatateasca mediul inconjurator, mediul . Obiectivul principal este de a-l proteja de reducerea contaminantilor in diferite procese, prin conservarea speciilor (atat animale, cat si vegetale), pana la bioremediere, care este responsabila de eliminarea contaminantilor existenti. Un exemplu este folosirea bacteriilor pentru a elimina microplasticele din mare sau pentru a elimina resturile de petrol care sunt produse in urma unei scurgeri.

9. Biotehnologia violet

In acest caz, biotehnologia ca atare nu este aplicata, dar sunt tratate aspectele legale legate de toate procesele sale . Fiind o stiinta care modifica, imbunatateste si creeaza noi produse sau servicii in atatea ramuri, este necesara existenta unor oameni care sa se dedice sa se ocupe de aspectele legale ale acesteia precum brevetele, aspectele etice sau biosecuritatea multora dintre ele. proceselor. Aceasta ramura este foarte importanta, deoarece, in acelasi mod in care biotehnologia ne poate oferi multe instrumente si produse care ne imbunatatesc viata, ea poate fi folosita gresit si pentru obtinerea de arme biologice sau depasirea granitelor etice.

10. Biotehnologia portocalie

Este legat de educatia si diseminarea biotehnologiei . Acest aspect este foarte important deoarece exista multa dezinformare despre unele procese precum ingineria genetica sau biologia moleculara care pot crea neincredere in societate. Constientizarea oamenilor si apropierea biotehnologiei de aceasta poate ajuta stiinta sa fie mai apreciata si scopul real al acesteia sa fie cunoscut.

11. Biotehnologia neagra

Este biotehnologia legata de bioterorism si razboi biologic . Nu ne referim la cautarea armelor biologice cu care sa atace, dimpotriva, ceea ce urmareste aceasta ramura este sa poata controla bioterorismul prin controlul eventualelor microorganisme potentiale care exista care pot cauza mari probleme populatiei. Este cea mai noua ramura si putin extinsa, dar si necesara.

Biotehnologia nu inceteaza sa creasca si, odata cu ea, aplicatiile sale. Noul mediu care se propune a fi explorat prin aceasta stiinta este desertul, care, ca si marea, este un mediu foarte neexplorat care ne poate oferi si multe resurse. Nu stim ce culoare i se va da, dar de ce suntem siguri este ca nu va fi ultima, pentru ca aceasta stiinta nu are limite.