Suna nebunesc, dar este adevarat: ceea ce mananci iti poate provoca foame cu mult inainte de urmatoarea masa.

Chiar si atunci cand ti-ai facut timp sa mananci micul dejun in goana dimineata, uneori la scurt timp simti ca iti este iar foame. Dar de ce? Alegerea ta de la micul dejun a provocat asta. 

Anumite alimente pot semnala corpului tau sa le stocheze sub forma de grasime, mai degraba decat sa le foloseasca pentru combustibil. Alimentele foarte procesate, bogate in carbohidrati, la care apelam adesea cand suntem stresati, ocupati sau pur si simplu foame, ne cresc nivelul de insulina, provocand scaderea glicemiei si facandu-ne sa ne simtim din nou foame, chiar daca tocmai am mancat.

Si, desi probabil ca sunteti familiarizati cu vinovatii obisnuiti – suc de fructe, sifon, prajituri si produse de patiserie – exista o multime de altele care se mascada drept alegeri sanatoase care va pot face sistemul sa dea peste cap.

Cititi mai departe pentru 12 alimente, probabil ca ati mancat cel putin una astazi, care ar putea fi de vina pentru foamea pe care o simtiti.

1. Paine integrala

Crezi ca briosa englezeasca 100% din cereale integrale cu unt de arahide te va satisface pana la pranz? Nicio sansa. Bunatatea cerealelor integrale este orice,.Painea, chiar si cea din cereale integrale, are un indice glicemic extrem de ridicat si iti va creste glicemia chiar mai mult decat un baton Snickers.

Suna nebunesc, dar este adevarat: fie ca este vorba de o bomboane sau de alimente din cereale integrale, bombardarea corpului cu prea multi carbohidrati iti va creste nivelul de insulina, ceea ce, la randul sau, poate duce la cresterea in greutate si la afectiuni mai grave de sanatate, cum ar fi rezistenta la insulina si, in cele din urma, Diabet. Insulina este un hormon produs de pancreas care transporta glucoza (sau zaharul) in celule, unde poate fi folosita drept combustibil. Intr-un organism sanatos, atunci cand toata glucoza si nutrientii din alimente sunt absorbite, nivelul de insulina scade si ramane la un nivel normal, scazut, tinand sub control foamea.

Dar daca supraincarcati cu prea multa glucoza, in cele din urma celulele voastre devin rezistente la semnalele insulinei pentru a recupera glucoza din sange. Acest lucru obliga corpul sa stocheze acel exces de glucoza sub forma de grasime, te ingrasi si apetitul tau ramane necontrolat.

2. Incearca sa consumi alimente cu continut ridicat de apa

Chiar daca este o versiune copioasa si sanatoasa, cerealele reci nu te vor tine satul prea mult timp pentru ca nu exista multa apa. Studiile arata ca, atunci cand apa este incorporata intr-un aliment, te va umple mai mult decat alimentele cu un continut mai scazut de apa. Gandeste-te sa tii o cutie de cereale uscate – este super usoara. Probabil ca poti manca cea mai mare parte din cutie dintr-o singura sedinta. Sigur, vei primi cereale integrale, fibre si vitamine, asa cum sustine cutia, dar nu te vei simti plin pentru foarte mult timp.

O idee mai buna: concentrati-va pe alimentele cu continut ridicat de apa, cum ar fi fulgii de ovaz gatiti sau ovazul peste noapte, care au fost inmuiate in apa sau lapte de migdale peste noapte.

3. Fructe

Ramaneti cu noi aici: sucul de fructe poate sa fie deja pe lista dvs. de interzis, dar daca mancati mai mult de o portie din intreaga varietate (adica o banana sau o cana de fructe de padure), poate doriti sa reduceti. Poate avea beneficii nutritionale, dar fructele nu va vor ajuta sa va suprimati apetitul. Contine atat fructoza, cat si glucoza, care nu vor semnala insulina, determinand apetitul sa-ti dezvolte.

Puteti multumi stramosilor nostri paleolitic pentru acest fenomen. Singura data cand au mancat fructe de padure coapte si dulci a fost la sfarsitul verii, ceea ce le-a semnalat corpului ca iarna se apropie si sa se agate de un strat suplimentar de grasime pentru izolare.In zilele noastre, avem acces la acele dulciuri 365 de zile pe an, dar corpurile noastre nu cunosc diferenta.

Pentru a va simti mai plin dimineata, in loc sa luati un amestec de fructe la micul dejun, optati pentru doua oua fierte in ulei de masline si jumatate de avocado, acoperite cu putina sare de mare. Este o masa bogata in grasimi si proteine ​​sanatoase, despre care cercetarile arata ca te mentine satul mai mult timp in comparatie cu o masa bogata in carbohidrati.

4. Iaurt

Iaurtul pare o alegere inteligenta pentru micul dejun: vei primi proteine, calciu si o serie de bacterii bune pentru digestie si imunitate. Dar cinci linguri dintr-o ceasca cu zahar, fara grasimi, cu aroma, nu te vor face sa te simti la fel de multumit ca daca ai mesteca ceva cu mai multa textura. Adaugati cateva nuci taiate deasupra, astfel incat sa aveti ceva de mestecat, deoarece cercetarile arata ca maruntirea creste factorul de plenitudine. Si mai bine: Opteaza pentru versiunea greaca simpla, cu doua procente, in loc de fara grasimi. Nu numai ca vei evita zaharurile adaugate, dar contine si acid linoleic conjugat (CLA), o grasime sanatoasa care poate ajuta la promovarea pierderii de grasime. Daca este prea tarta, adauga pur si simplu aroma ta amestecand cu putina miere.

5. Smoothies verzi

Cu o multime de legume cu frunze verzi, fructe si lapte de migdale, nu se poate nega ca smoothie-urile verzi pot fi sanatoase. Dar daca vrei sa fii plin, consumul de calorii nu te va satura in comparatie cu alimentele intregi, masticabile. Cercetarile arata ca corpul nostru nu inregistreaza caloriile din alimente in forma lichida, precum si alimente in forma solida, asa ca consumul de legume poate duce la consumul de mai multe calorii pe parcursul zilei. Sigur, smoothie-urile coboara usor (si repede) printr-un pai si este o modalitate usoara de a strecura mai multe legume daca iti lipsesc in dieta, dar incearca sa le platesti intr-un castron si sa folosesti o lingura pentru a le manca. Acest lucru incetineste cat de repede mananci, permitand corpului tau mai mult timp sa declanseze acel sentiment de satietate. Pentru un plus de crunch si un plus de satietate,

6. Covrigi

Aceasta gustare a devenit populara in timpul nebuniei cu continut scazut de grasimi din anii ’80 si ’90. Oamenii au crezut ca ar trebui sa evite complet grasimea, asa ca covrigii fara grasime au sunat ca o idee buna! Nu este adevarat: covrigii sunt facuti exclusiv din faina alba procesata si rafinata – si chiar si versiunile din cereale integrale nu sunt cu mult mai bune. Aceasta gustare bogata in carbohidrati, fara proteine, va va absorbi fluxul sanguin cu o doza de glucoza si va va lasa sa va simtiti foame imediat dupa ce le mancati.

7. Salata

Nu spunem sa nu mai mancati verdeata cu frunze, evident, dar este esential sa stiti sa faceti o salata care sa va satisfaca de fapt foamea. O salata dezechilibrata poate fi sanatoasa, dar nu este satioasa. Arma ei secreta: amestecati verdeturile cu frunze cu o proteina (cum ar fi somonul, puiul sau un burger de curcan), o portie de cereale integrale, multe produse proaspete si putina grasime sanatoasa (cum ar fi avocado, ulei de masline sau branza tare) .

8. Nu combinati foarte multe arome la o masa

Salata Caesar, paste pesto, sos de gratar inabusit pe puiul tau – daca ai prea multe arome la o masa, s-ar putea sa mananci mai mult decat ai vrut. Studiile arata ca o varietate de alimente la masa poate creste apetitul si aportul de calorii. Deci, in loc sa adaugati tone de condimente si sosuri la alimente, incercati sa ramaneti la un singur profil de aroma principal si este posibil sa va simtiti mai multumit si mai putin. flamand dupa masa.

9. Vin rosu

Iata un alt exemplu de alegere sanatoasa gresita. Sigur, o bautura la cina este perfect – la urma urmei, va ofera o doza sanatoasa de antioxidanti si polifenoli. Dar a avea mai multe iti poate afecta vointa de a manca sanatos. Alcoolul scade inhibitiile, asa ca este mai putin probabil sa ramaneti la alimentele obisnuite sanatoase dupa ce ati baut o bautura sau doua. O strategie mai inteligenta: decideti ce veti manca (si nu mancati) inainte de a incepe sa beti alcool si incercati sa beti alcool la jumatatea mesei dupa ce ati ajuns deja la jumatatea mesei sanatoase (va reduce timpul trebuie sa bei, facandu-te mai probabil sa ramai la un pahar – mai degraba decat doua sau trei).

10. Sushi

Este greu sa te simti satul in timp ce mananci sushi, dar este foarte usor sa continui sa iei bucatile de marimea unei muscaturi in gura. Sunt mici, dar contin o tona de calorii – ar putea fi pana la 500 de calorii si trei portii de carbohidrati intr-o singura rola. In schimb, umpleti cu supa miso sau salata cu dressing de ghimbir inainte de a sapa in felul principal, si ramaneti la o ruloa (neprajita) pentru cina.

11. Iaurt inghetat

Oamenii cred uneori ca un mic dulce dupa masa le va imblanzi poftele si le va semnala ca este timpul sa nu mai manance, dar aceasta nu este o strategie buna. Zaharul reprezinta pur si simplu calorii goale, asa ca sa ai desert nu te va ajuta niciodata sa fii satul. In plus, este un alt aliment bogat in carbohidrati care va declansa cresterea rapida a zaharului din sange, lasandu-va sa va simtiti si mai foame la scurt timp dupa ce l-ati mancat. Daca nu ai cum sa sariti afara (pentru ca sa fim reali), pastrati dimensiunea portiei mici si toppingurile simple – alegeti un fruct proaspat pentru a-l acoperi, cum ar fi afine si piersici, sau cateva fulgi de ciocolata. Nu uitati: Varietatea stimuleaza pofta de mancare, asa ca o multitudine de arome si topping-uri nu vor face decat sa va faca burtica sa mormaie mai mult.